hearts

Nille, jotka käyttävät tietotekniikkaa, on salasanojen salattu maailma tuttu juttu. Lähes paikkaan kuin paikkaan pitää kehittää oma salasanansa. Eikä siinä mitään, kyllähän niitä vielä tekaisee, mutta muistamisessa voikin olla tenkapå.

Yhteen aikaan olin muka fiksu ja laitoin kaikkiin sivustoihin saman salasanan. Sittemmin olen koonnut sanasanat puhelinmuistioon, josta ne ovat aakkosten mukaan helposti löydettävissä. Onhan noita monta.

Entäs sitten, kun muistio on jostain syystä lähtenyt seikkailemaan tuntemattomaan paikkaan? Silloin olen aivan avuton. On kuin palanen itsestä olisi repäisty pois.

Persoona suorastaan kärsii. En pääse minnekään tai sitten pitää huutaa apua. Onneksi nettisivuilla on kysymys, oletko unohtanut salasanasi. On siis olemassa muitakin kuin minä, joilta salasanat karkailevat.

Unohtajalle tupsahtaa sitten vastauslähetyksessä usein monimutkainen avain tieto-onnelaan.
En ole tekniikan vastustaja millään muotoa. Päinvastoin. Ja ymmärrän salasanojenkin tarpeellisuuden.

Ihmisparka vaan joutuu usein hämilleen tietokoneen ja älypuhelimen oikkujen kanssa. Laitteet kyselevät välillä ihan kummia, eikä niiden kieli aukene sitten millään tällaiselle tavalliselle tumpelolle.

Jos minä päivittelen, niin tietokone ja älypuhelimet ne vasta päivittelevätkin. Ohjelmiaan siis.

Mitenkäs minulle kesän kynnyksellä tuli tekniikka mieleen? No siksi, että kadotin äskettäin hetkeksi salasanakirjani ja olin kiukkuinen kuin ampiainen. Monta asiaa piti hoitaa ja elämä tuntui pelkästään tökkivän vastaan.

Loppujen lopuksi totesin, että tämä on länsimaisen hyvinvointivaltion ihmisen pikku murhe, josta selviää vammoitta. Salasanatkin löysivät tiensä kotiin.

Enpä voinut välttyä ajatukselta, että entäs sitten, kun suuret järjestelmät eivät olekaan käytettävissä. En halua ajatella asiaa pitemmälle.

Ajattelen mieluummin kesää, kukkia, puita, mansikoita ja muita marjoja, ja kaikkea ihanaa, mitä kesä meille tarjoaa.

Ihan kesäfiiliksissä!

Kaikille hyviä ja aurinkoisia päiviä tekniikan kanssa tai ilman!

Syksymmällä tavataan!

Raija Hallikainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

     Raija 500x281