hearts

Olen pysähtynyt viime aikoina miettimään, mitä tarkoittaa täyttä elämää eläminen. Pohdintani sai pontta TV:n seikkailuohjelmasta, jonka saatteena sanottiin, että näin elät täyttä elämää.

Jokainen elää täyttä elämää eri tavalla. Tai sitten ei tunne elävänsä niin täydesti kuin ehkä haluaisi.

Olen ollut huomaavinani, että täyttä elämää eläminen tarkoittaa joillekin sitä, että elämä on yhtä menemistä ja tulemista. Jokainen kolo täyttyy ennen pitkää puuhalla. Luppoaika on ikään kuin elämätöntä elämää, jota ei saa sietää.

Joillekin täyttä elämää elämää tarkoittaa sitä, että elämä menee riskirajoilla. Meidän hissukoiden mielestä tällainen ihminen ryhtyy mielellään uhkarohkeisiin yrityksiin, joiden lopputuloksesta ei ole mitään muuta varmaa kuin epävarma. Epävarmuus on elämän suola ja se tuottaa tyydytystä.

Sitä suurempi on tyydytys, jos riskit eivät toteudu. Riskien toteutumiselle löytyy kyllä selityksiä. Kaikkihan tunnemme sanonnan ”ei se pelaa, joka pelkää”. Täyttä elämääkö?

Moni pelkää paikalleen jäämistä. Lähinnä tällä kai tarkoitetaan sitä, ettei saa jäädä kiinni menneeseen elämään ja maailmaan. Jos uteliaisuus uuteen vähenee tai jopa katoaa, onko elämä paikalleen jämähtänyttä? Eivätkö täyden elämän merkit olekaan oikeassa asennossa?

Jos ihminen asettaa elämälleen standardit ja jotain jääkin vajaaksi, mahtaakohan hän tuntea, että ei elä täyttä elämää?

Mielestäni sellainen elämä, jolle on itse asettanut raamit, on täyttä elämää. Jokainen elää itsensä näköistä elämää, elämää, johon on tyytyväinen ja jossa tuntee olonsa turvalliseksi.

Toki on hyvä, ja ehkä syytäkin, astua joskus aitojensa yli, tai kuten tuttavani sanoo, hypätä varjonsa yli. Näin voi saada ihan uutta puhtia ja huomaa, ettei se vanha turvallinen olekaan ainoa elämäntapa.

Moni tekee yhtä ja toista ajatuksella, ettei tarvitse vanhana kiikkustuolissa katua sitä, että jotain jäi kokematta ja elämättä täysillä. Enpä tiedä. Jos jäi jotain kokematta, voi olla hyvä, että jäi. Kuka tietää. Tekemättömiä asioita ei kannata kiikkustuolissa kaihota. Onpa tämä vaikeaa!

Elämä ei ole aina täydellistä, mutta voi silti olla täyttä elämää!

Kilttinä joulun alla

Raija Hallikainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

     Raija 500x281